KLUBB 111

Den kämpande radikala fackföreningen – En för alla och alla för en!

FACKTUELLT FRÅN KLUBBEN V.45

Posted by klubb111 på 11 november, 2011


FÖRHANDLINGAR MED MTR

Varje måndag har SEKO förhandlingar med MTR. Några av alla de frågor som vi förhandlar om just nu är:

 • Felräkningspengar samt bonus på vissa sålda kort för SPX.
 • Kollektivavtalsbrott för stations tjänster. Generellt på alla områden.
 • Uniformen, nu när vi gått tillbaka till poängsystemet måste vi se över avtalet.
 • Personaltransporter.
 • Arbetsmiljöproblemen på ställverket.
 • Arbetstidstvist om förarnas tjänster på bana 2 och bana 3.
 • Rutin för semester, vi vill ha tydliga regler som ska gälla för alla anställda.

Förutom de här förhandlingarna så har vi också arbetsgrupper, om nytt tjänstepaket för lokalvården och KSV.

Håll utkik efter mer information om dessa och andra förhandlingar!

SKULDDAGAR

När MTR tog över tunnelbanan 2/11 2009 så tog de över våra övertidsaldon samt den tid som vi sparat. MEN om man hade skulddagar hos Veolia så fick man jobba in sin skuld innan MTR tog över eller så fick man ett löneavdrag från Veolia. NU påstår MTR att de tog över skulddagarna från Veolia och har börjat tvinga folk att jobba in skulddagar, som man redan jobbat in eller betalat av. Vi behöver ER HJÄLP med att få in information om löneavdrag eller inarbetade skulddagar innan MTR tog över. Allt material som kan styrka att skulddagarna reglerades med Veolia behöver vi!

AFA FÖRSÄKRING

SEKO vill förtydliga att den AFA försäkring som MTR skryter med att de har tecknat för sina anställda är en försäkring som ingår i vårt kollektivavtal. Det är en försäkring som SEKO förhandlat fram och som vi avstått löneutrymme för att få. Det är en bra försäkring men det är inte så att MTR tecknat den självmant!

EXTRA ÅRSMÖTE 28/11

Klubben har extra årsmöte den 28/11, kl 17.30 ABF huset, T-bana Rådmansgatan.  Vi ska anta en ny arbetsordning samt välja nya skyddsombud och valberedning. Material och information finns på klubb111.wordpress.com.

TUNNELBANAN 2:0

SEKO Stockholm har startat ett projekt om hur det är att arbeta i tunnelbanan efter alla upphandlingar och privatiseringar. Hur har det påverkat vår arbetsmiljö, våra arbetsvillkor och har det blivit bättre för trafikanterna? Arbetarrörelsens tankesmedja jobbar med en utredning som är klar i december och under 2012 kommer vi att starta en kampanj för att påverka allmänheten och politikerna. Klubben deltar i projektet och hoppas att många medlemmar vill vara med i kampanjen 2012!

INFORMATION TILL DIN MAIL?

Anmäl din mailadress till: sekotunnelbanan@gmail.com så får du senaste nytt från klubben till din inbox!

7 svar to “FACKTUELLT FRÅN KLUBBEN V.45”

 1. Johanna said

  Alltså, om man ska kritisera sin motpart för faktafel så ska man väl inte själv trilla dit på det?

  Avtalsförsäkringarna tecknas varken av SEKO eller MTR utan de har förhandlats fram mellan LO och Svenskt Näringsliv. Sedan funkar de rent praktiskt på så vis att alla företag som är anslutna till Svenskt Näringsliv – eller i det här fallet Almega är skyldiga att teckna denna försäkring för sina anställda.

  Försäkringarna omfattar sedan ALLA anställda hos företaget och är en del av anställningsavtalet.

 2. nissarnas said

  Vill tipsa om Nissarnas blogg.
  Arbetsplatskamp och julklappar.

  http://nissarnas.wordpress.com

 3. Johanna said

  Öh varför påstå att jag har fel om något som är grundläggande för arbetsmarknaden? Om du tittar i ditt anställningsvatal så står det i detta vilket kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen – och därmed är kollektivavtalet en del av anställningsavtalet.

  I kollektivavtalet anges sedan vilka som omfattas av det – och detta fall gäller det för alla arbetare på arbetsplasten. Ganska grundläggande arbetsrätt.

  • klubb111 said

   Vi skrev att du har fel att detta är inte kollektivavtal.
   Detta är en avtalsförsäkring som de anställda avstår från en del av lönen för att ha den försäkring. Vi har skrivit att du har rätt angående att det är LO och Svenskt Näringsliv som tecknar avtalet och gäller alla.
   Vad vi protesterade från SEKO:s sidan var formuleringen från MTR att ”Alla medarbetare på MTR Stockholm omfattas av den arbetsskadeförsäkring vi har med AFA och som är ett komplement till Försäkringskassans. Den omfattar bland annat olycksfall på arbetet och under färden från/till arbetet samt arbetssjukdom.”
   Det presenteras att MTR har själva tecknade en försäkring! Rubriken är en sådan också ”MTR Stockholm har kompletterande arbetsskadeförsäkring”!

   Ingenstans står att det är en avtalsförsäkring!

 4. Johanna said

  Men det känns som om vi leker med ord här. Poängen är att SEKO inte har förhandlat fram detta. Det har förhandlats fram mellan LO och Svenskt näringsliv från början – och sipprat neråt genom organisationerna för att idag gälla på alla arbetsplatser med kollektivavtal – och även arbetsgivare utan kollektivavtal kan teckna dessa försäkringar för sina anställda, dock för en något högre premie. Och detta UTAN att en facklig organisation kräver det eller medverkar i uppgörelsen.

  • klubb111 said

   Vi har skrivit att du har rätt angående vem som tecknade avtalet. Det var LO och Svenskt Näringsliv, och det är avtalsförsäkring, det är kollektivavtal, så båda parter kom överens. Att en facklig organisation medverkar inte i uppgörelsen, stämmer inte. LO har fått mandat att förhandla fram detta, också från SEKO:s sidan. LO kan inte agera utan att man har fått mandat från de olika fackförbunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: