KLUBB 111

Den kämpande radikala fackföreningen – En för alla och alla för en!

KLUBBAKTUELLT VECKA 5 2012.

Posted by klubb111 på 1 februari, 2012


KLUBBAKTUELLT

Nyheter från SEKO Tunnelbanan. Vecka 5 2012.

SEMESTERGRUPPER BLEV INTE AV EFTER VÅRA PROTESTER.

SEKO har haft diskussioner med MTR om hur sommar och julsemestern ska sökas och läggas ut. SEKO ville ha ett system där man söker i första hand helt fri och i andra hand med två olika alternativ, 1:a och 2:a hands alternativ och får något av dessa och kompensation till de som väljer att ta semester under andra delar av året än just sommaren. När det kommer till semester utläggning så är lagstiftningen på MTR:s sida. Det enda lagen säger är att man har rätt till 5 veckor semester varav 4 veckors sammanhängande ledighet i juni, juli eller augusti. Facket har inget veto i denna fråga. SEKO försöker påverka MTR men det verkar som om MTR vill införa semestergrupper. Förhandlingarna är nu klara och det innebär följande:

 1. Man söker 4 veckor semester inte bara under juni-augusti men f r om den 30 april t o m den 31 december 2012.
 2. Man kan söka en fyra veckors sammanhängande semester eller uppdelat. Man kan inte söka utifrån dagar, bara veckor. SEKO ville att man skulle söka utifrån dagar men fick inte gehör på detta.
 3. Man kan söka på separat blankett enstaka dagar och resterande semester när man vill, även under juni-augusti. Det finns ingen garanti att man får den/dem under juni-augusti men man ska få besked inom 14 dagar.
 4. Man ska söka semester via tubnet men om man vill själv kan man söka på en vanlig blankett (kontakta i så fall din arbetsledare/stationschef)
 5. Alla anställda söker på samma sätt semester.
 6. Man kan söka separat sparande semester. Om man ansöker en vecka i förväg, högst 5 dagar utan sammanhang med huvudsemestern då får man den beviljad automatiskt.
 7. Vi har kommit överens med MTR att vi ska försöka införa någon sorts bytessystem angående semester. Vi återkommer med information när vi vet mer.
 8. MTR och SEKO kommer att ha en överläggning angående semesterlistan.

Angående FRC.

SEKO har begärt en förhandling med MTR angående FRC. Det handlade om att MTR inte har förhandlat ett nytt arbetsschema med SEKO samt enligt SEKO de som arbetar på dagtid, arbetar för mycket veckoarbetstid och de har inte haft sedan 2010 sina lätthelgdagar, ca 10 st extra dagar ledig per år. Sedan anser SEKO att natt personal inte ska arbeta 2 av tre helger men två av fyra, enligt avtalet. Förhandlingar med MTR pågår.

Trafikledningen

SEKO har haft förhandlingar med MTR angående den nya arbetsschema angående TLC. Vi motsätter oss MTR:s förslag då införs försämringar i form av att man ska inte arbeta på en bana men överallt, att man ska ha måltidsuppehåll istället av matraster utan rastavlösare. Det finns ingen garanti att man kan ha någon rast pga av brist på personalen. Utöver detta anser SEKO att MTR bryter mot kollektivavtalet och lagen, då inför man F-systemet och nattarbetstid på mer än 8 timmar varje natt, utan överenskommelse. SEKO har begärt en central förhandling om detta.

 

6 svar to “KLUBBAKTUELLT VECKA 5 2012.”

 1. Lapcat said

  Är det bara semester som söks via tubnet som är omöjlig att ta ut som enstaka dagar? Om jag tex i höst vill gå på ett seminarium en dag eller skriva högskoleprovet eller vad som helst, måste jag ta ledigt hela veckan då eller kommer det gå att söka annan semester än sommarsemester, då på särskild lapp, som vanligt?

 2. tutf Tub! said

  Varför tror MTR att de kan sätta sig över lagen och införa F-system och över 8 timmar på natten?
  Märkligt. Dags att sätta ner foten!

 3. tutf Tub! said

  Vad menas med att man bara kan söka veckor och inte dagar? Om jag t.e.x. har fridag på en onsdag och sedan vill påbörja min semester f.o.m. torsdag kan jag inte göra det?

 4. Anna said

  Detta är vansinne. Jag har beställt resor med charterdag ti o to. Jag tvingas alltså ta ut hela efterföljande veckan när jag kommer hem en tisdag. Min plan var att jobba redan onsdagen efter den semestern och spara dagar till kommande år. När jag ska åka på torsdagen tvingas jag ta ut semester må-on nu. Hoppsan där försvann de 5 dagar jag hade tänkt spara. Kan det verkligen få gå till så här? Dags att på årsmötet lyfta frågan om att riva upp fredsplikten tycker jag. Nu får det vara nog. Hur går man tillväga för att motionera om detta????

  • klubb111 said

   Hej!
   För att riva upp fredsplikten så motionerar man till förbundets kongress som äger rum hösten 2013.
   denna fråga har diskuterats tidigare men tyvärr inte vunnit. Vi hade velat ha lokal strejkrätt men det tyckte inte ombuden på kongressen.
   Vår kollektivavtal går ut den 31 mars och då finns det en möjlighet att strejka, under förutsättning att förbundsstyrelsen varslar om strejk. det vi kan göra är att påverka förbundsstyrelsen i denna fråga. Då är det inte säkert att vi i tunnelbanan får strejka, det kanske blir de på SJ eller någon annanstans som tas ut i strejk, beroende på varför vi går ut i strejk. Välkommen på medlemsmöten för att diskutera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: