Semester regler


Huvudsemester

Är i lagen och kollektivavtalets mening de 4 veckors sammanhängande semester som man som anställd har rätt till under juni, juli eller augusti. Om man inte själv säger att man vill ha sin huvudsemester på en annan tidpunkt på året (t.ex. vintern för att åka till Thailand) så är det 4 veckor på sommaren som gäller. Arbetsgivaren kan alltså inte tvinga dig att ta 4 veckors semester i oktober. Om du inte söker ansöker om 4 veckors semester nu innan 29/2 så kommer MTR att lägga ut 4 veckor till dig på sommaren. Du kan dela upp din huvudsemester och ansöka om t.ex. 2 veckor i juli och 2 veckor i december. Alltså kan alla ni som brukar åka till Thailand i december fortsätta att göra det, men försämringen är att ni måste meddela MTR att ni tänker göra det redan i februari. Ansökan om 4 veckors semester måste lämnas in senast 29/2 annars tvångssemestrar MTR dig, vilket de har rätt att göra enligt semesterlagen.

Restsemester

Restsemester är de dagar som överstiger 20 dagar. För att ta ut dessa semesterdagar gäller ett avtal från 2001 som säger att om man söker restsemester eller inarbetad tid som är max 1 vecka lång, så blir den beviljad om man lämnar in ansökan 14 dagar innan. Om ledigheten är längre än 1 vecka ska ansökan lämnas in 1 månad i förväg och blir då beviljad. Denna överenskommelse gäller trafikpersonal och lokalvårdare och ändras inte av de nya regler för huvudsemestern som MTR infört. Detta innebär att om du tänkt ta ut restsemester i höst så är det samma regler som tidigare som gäller.

Sparad semester

När du tagit ut dina 20 dagars semester kan du spara resterande dagar. Du får max ha 40 dagar semester sparad. När du vill ta ut din sparade semester står följande i kollektivavtalet: ” Arbetstagare som vill ta i anspråk högst fem sparade semesterdagar utan sammanhang med semesterledigheten i övrigt, ska meddela arbetsgivaren detta senast en vecka i förväg”. Detta innebär att det bara är att söka om att ta ut sparade dagar och ansökan ska beviljas.

En reaktion till “Semester regler

  1. Sitter och klurar över hur jag skall söka årets sommarsemester och har tänkt att sprida den lite över några veckor.Blir förbannad när man ser hur dumt det kan bli när det nu enl MTR bara går att söka hela veckor.Tex. Vill jag ta sem. från trippel och en vecka fram innebär det att man skall börja jobba på måndag och sedan ha fridag på tisdag! Jag vill då naturligtvis även ha med måndagen. Hur göra? Tänker inte söka på tubnet utan lämna in lapp med de dagar jag vill ha..Hoppas fler som vill sprida sin semester dissar nätet och gör detsamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s