KLUBB 111

Den kämpande radikala fackföreningen – En för alla och alla för en!

Klubbaktuellt v. 29 – Nyheter från SEKO Tunnelbanan

Posted by klubb111 på 19 juli, 2013


Om de provanställda kundservicevärdarna.

I maj i år hade SEKO och MTR förhandlingar om sexton st kundservicevärdar som företaget inte ville förlänga provanställning för, trots att de var nöjda med nästan alla KSV. Resultatet blev då att SEKO räddade fjorton av de sexton provanställda med att förlänga deras provanställning t o m den 31 augusti. Tyvärr kunde vi inte rädda två av dem. SEKO bedömde att det är bättre att förlänga deras provanställning och övertyga MTR att de behövs än att ge upp direkt. Det skulle innebära att alla inte skulle behålla jobbet, då provanställningen är en av de mest osäkra anställningsformer som finns. Arbetsgivaren kan säga upp en anställd utan att behöva ange orsaken.

Nu närmar sig denna period och MTR har skickat varsel igen för de flesta provanställda KSV. MTR motiverar detta med att de säger att det finns övertalighet och att de föredrar att inte förlänga de provanställningar.

Vi kommer att ha en förhandling om alla våra medlemmar i mitten av nästa vecka. Oavsett förhandlingen pågår också diskussioner med Stationsdirektören om alla provanställda. SEKO:s mål är att alla ska behålla arbetet. Vi kommer att gå igenom med Stationsdirektören den 6 augusti alla möjliga alternativ oavsett hur det går på förhandlingar nästa vecka. Vi uppmanar alla KSV som är provanställda att också söka olika tjänster såsom förare, till den nya service avdelningen eller andra tjänster som finns.

Vi kommer kontinuerligt att informera er om hur det går.

Vi tycker att MTR har skött detta mycket dåligt och det finns en stor osäkerhet bland alla provanställda KS,V men vi lovar att vi ska göra vårt bästa.

Förhandlingar om det lokala kollektivavtalet och lönerna.

I måndags 15/7 träffades de fackliga organisationerna och MTR för att förhandla om det lokala kollektivavtalet samt lönerna för 2013.

MTR förkastar våra yrkanden om bl a förkortad omloppstid för alla till 8.30, lönestege samt införande av placering för lokalvårdare, samt att alla anställda ska ha samma semesterrätt utifrån ålder dvs 31 dagar när de fyller 40 år och 32 dagar när de fyller 50 år.

MTR ville istället, som vi berättade om förut, försämra vårt kollektivavtal genom att ta bort rätten att vara varannan helg ledigt, förlänga rätten för semesterperioden maj-september och att man skulle arbeta mer och få mindre betalt genom att inte få övertid om man inte fyllde veckoarbetstiden. SEKO förkastade självklart MTR:s idéer.

Angående lönerna så presenterade MTR ett förslag att smeta ut 2,7% på alla förare, ksv samt spx. Det är det minsta som de kan göra i alla fall. Vi har kontrat med ett förslag som ger mycket mer med tungvikt på slutlön.

MTR ville avsluta löneförhandlingar angående förare, spx och ksv nu och diskutera på hösten angående lönerna för lokalvårdare, trafikledare osv, alla som alltså har individuell lön. Vi sa nej! Vi tycker att man ska förhandla för alla och avsluta samtidigt. SEKO vill inte lämna någon grupp så att vi har ett A- och ett B-lag.

MTR anser att de inte har genomfört lönesamtal för de grupper och därför inte kan avsluta löneförhandlingarna.

SEKO anser att MTR är ansvariga för detta. MTR kunde genomföra lönesamtal i våras men istället, som vanligt, lämnar detta i sista stund.

SEKO hade ett konkret förslag för att lösa situationen. Smeta ut 2,7% till alla som har individuell lön. MTR sa nej!

Nu verkar det som att alla ska få sin lön i oktober-november, retroaktivt självklart fr o m 1 april (inkl alla tillägg). Till slut kommer in i avtalet att efter åtta års sammanhängande anställning utges ersättning för högst se trettiodagarsperioder i föräldraledighet.

Klubbaktuellt v29

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: