KLUBB 111

Den kämpande radikala fackföreningen – En för alla och alla för en!

Bättre arbetsförhållanden för våra spx efter en skyddsombudstopp vid Hjulsta

Posted by klubb111 på 26 augusti, 2013


Onsdagen den 21 augusti rånades en kiosk in i tunnelbanestation i Hjulsta, Blå linje. Rånarna tände eld och hela biljetthallen och spärrkiosken rökfylldes.

MTR beslutade att avbemanna spärrkiosken och tillämpa några åtgärder för vår personal med t ex oftare avlösning men däremot skulle de visera trafikanter vid spärrlinje. Det visade sig att de åtgärderna enligt Skyddsombudsorganisationen inte räckte till! En del spx mådde dåligt. Ett skyddsombud i området fick astmaanfall, mådde illa och var tvungen att sjukskriva sig.

Därför har lagt Skyddsombudsorganisationen inom Station genom Edgardo Luan-Rivera, ersättare Huvudskyddsombud, en skyddsombudstopp idag. Innan dess försökte han att se om andra åtgärder var inplanerade. De åtgärdarna enligt honom var inte tillräckliga och i några timmar var allt arbete på stationen stoppat. Arbetsmiljöverket (AMV) kom till platsen och efter diskussioner med MTR och ersättare Huvudskyddsombud beslutade AMV att spärrkiosken samt personalutrymmet inte skulle användas så länge, tills ventilationen och andra åtgärder har vidtagits. Man kan arbeta på spärrlinjen men man ska inte stå mer än en timme. Efter det måste man ha en avlösning. Under inga omständigheter ska personalen som lider av atsma eller som har andningssvårigheter kommenderas till Hjusta stationen, enligt anvisningar från AMV. Uppstår en sådan situation det ska anmälas till SC eller SOC vid Västra Skogen, samt till det lokala skyddsombuden på området.

Skyddsombudsorganisationen också måste bli inblandade i alla åtgärder som ska vidtas och personalen ska informeras från MTR om vad som gäller.

Vi tycker att bedömningen från Skyddsombudsorganisationen att lägga en skyddsombudstopp var rätt. På detta sätt klargjordes vad som gäller, vidtogs ytterligare åtgärder som behövdes enligt oss. Utöver detta, skyddsombudsorganisationen ska vara inblandade i åtgärdsplanen, enligt Arbetsmiljölagen.

Vi tycker att MTR kunde sköta detta bättre och att Skyddsombudsorganisationen gjorde allt för att de anställdas hälsa inte ska äventyras.

Med vänliga hälsningar

Klubbstyrelsen

Bättre arbetsförhållanden för våra spx efter ett skyddsombudstopp vid Hjulsta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: