KLUBB 111

Den kämpande radikala fackföreningen – En för alla och alla för en!

Om drogtesterna

Posted by klubb111 på 22 juni, 2015


MTR i samarbete med företagshälsovården Avonova har beslutat att införa ett tillägstest vid drogkontroll för eventuellt brott mot trafiksäkerhet, slumpvis drogkontroll, trafikmedicinsk undersökning samt vid rehabiliteringsförfarande.

 

Testet är ett så kallat CDT test där man mäter en långsiktig alkoholmarkör vilket sker med ett blodprov. Konkret innebär detta att MTR/Avonova kan följa din eventuella alkoholkonsumtion

Under en längre tid.

 

Skället till detta tillägg enligt MTR/Avonova är behovet att uppfylla säkerhetskrav från Transportstyrelsen, SL/Trafikförvaltningen krav samt lagbundna krav i arbetsmiljölagen.

 

Detta är en tolkning som ej är till fullt ut. Självklar är det så att vi skall uppfylla dom krav som vårt yrke kräver samtidigt som arbetsmiljölagen gäller samtliga anställda där MTR har valt att undanta i princip hela tjänstemanna sektorn från det utökade testet.

 

SEKO anser att den befintliga kontroll som redan sker är fullt tillförlitlig vad gäller att trygga både säkerhet och arbetsmiljöaspekten på vår arbetsplats.

Att arbetsgivaren skall ha tillgång till uppgifter om vårt privatliv samt möjlighet att tolka dessa i eventuella arbetsrättsliga sammanhang anser SEKO vara helt förkastligt och kränker den personliga integriteten på ett flagrant sätt som är skrämmande.

SEKO har drivit denna fråga till centrala förhandlingar mellan förbundet och arbetsgivarparten vilket slutade i oenighet. I och med oenigheten i frågan är utrymme öppet för fortsatt agerande i frågan.

 

MTR har även beslutat att införa slumpmässig drog kontroll av stationspersonal och lokalvården med motiveringen att dessa vistas i en säkerhetskänslig arbetsmiljö vilket berättigar detta. SEKO har även där sagt nej till dylikt förfarande.

 

Om Ni medlemmar får problem med fortsatt test Kontakta gärna SEKO klubb 111 eller skyddsombuden för vidare hantering i eventuell fråga.

Text till SEKO informerar angående Drogtest.

7 svar to “Om drogtesterna”

 1. Tutf said

  Nu är det väl ändå dags en gång för alla att sätta stopp för alla dumheter MTR dvs jönsarna på HK hittar på.
  Det räcker nu!

 2. tutf00007 said

  Hej
  Vad händer om jag nekar till att ge blodprov vid läkarundersökningen?
  Mitt yrke är tågförare, inte Nationell säkerhetsexpert med tillgång till tophemliga dokument.
  Så vad jag gör på min fritid, ska MTR fullkomligt skita i…!! Alkohol är en laglig drog och får nyttjas i valfri mängd, av myndig person.
  Jag har inget emot att ge urinprov, eller blåsa i alkomätare. Varför inte installera alkolås i alla hytter? Alkolås som man måste blåsa i efter varje uppladdning, och varje gång nyckeln varit i väntaläge.
  Om någon person har blåst positivt i alkomätaren, så förstår jag fullt att CDT-tester bör utföras kontinuerligt på den personen. Men man ska inte börja testa folk bara för att se vilka som är nykterister eller inte…

 3. Heike fd förare 75473 bana 1 said

  Det här var riktigt intressant att läsa och jag ser tydligt hur lika illa allt fortfarande är sen jag lämnade ifrån mig tåget för snart 13 år sedan.När man införde drogtesterna var reaktionerna starka redan på den tiden men det här och vad personalen gör på sin fritid har ju ingen arbetsgivare att göra med öht. Viktigast är väl ändå att personalen kommer i nyktert skick inte vad man gör under sin lediga tid. Tragiskt att läsa hur hårt och fruktansvärt omänskligt det är på det där bygget som jag tack och lov lämnade just för att arbetsklimatet var så illa som det tydligen fortfarande är.Hur vore det om arbetsgivaren koncentrerade sig på att få personalen att må bra och trivas istället för denna hetsjakt där man bara söker en massa fel och orsaker för att få stänga av.

  Nä det där hoppas jag innerligt inte går igenom för nån måtta får det ju ändå vara och jag tänker ofta på dom gamla kollegor som finns kvar samt dom nya som tillkommit sen min tid och hur hårt ni får slita i ett yrke som aldrig tycks få den uppskattning som det så väl förtjänar för ni gör ett kanonjobb och istället för att se till alla fel och brister borde arbetsgivaren uppskatta er för den tuffa insats ni gör i en väldigt hård och kall miljö.Bra att ni på SEKO reagerar på det här och precis som ni skriver så kränker det den personliga integriteten.

  Allt Gott till er nya som gamla förare och jag hoppas innerligt att en dag ska er arbetsmiljö kunna förbättras så ni kan få arbetsro nån gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: