KLUBB 111

Den kämpande radikala fackföreningen – En för alla och alla för en!

SEKO:s kongress 2017, dag 1

Posted by klubb111 på 25 april, 2017


Utan oss stannar Sverige – det är parollen för Sekos kongress, som inleds idag. Film, dans och inledningstal fokuserade på bredden i förbundets branscher.

http://sekotidningen.se/artikel/sekos-kongress-har-startat/

Styrelsen fick backa på flera stadgeförslag

På kongressen finns det femton delegater från SEKO Stockholm. SEKO Tunnelbanan representeras av klubbordföranden, Jannis Konstantis.

Under första dagen behandlade stadgarna, se reportage från SEKO tidningen lite högre upp samt en del motioner. Bland de viktigaste motionerna som behandlades var två.

Den första handlade om att förbundet ska ta ställning för att att man ska införa 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Jannis Konstantis argumenterade för bifall för denna motion med motivering att sedan 1886 vi arbetar 8 timmar, medan den tekniska utvecklingen går framåt och produktivitet ökar varje år. Vi som producerar får inget för detta medan kapitalet ta allt! Detta är inte rätt. Ett sätt att ta tillbaka en del av kakan är att vi ska arbeta mindre med bibehållen lön. Förbundet yrkade för att man ska inte rösta för motionen och att LO har en utredning för detta.

Kongressen röstade för att SEKO ska ta ställning för att att man ska införa 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön! Jättebra!

Den andra viktiga motionen handlade om att:

Förbundet ska verka för:

  • att förbud mor bemanningsföretagen! Inga A och B lag på arbetsmarknaden.
  • att stopp för otrygga anställningar! Bort med Allmän visstidsanställning! Starkare rätt till heltid.
  • att förbud av outsourcing av verksamhet under gällande avtalsperiod utan fackligt medgivande!
  • att förbud mot att ändra gällande kollektivavtal vid upphandling eller övertagande under gällande avtalsperiod utan fackligt medgivande!
  • att ett Arbetsgivaransvar för att entreprenörer och inhyrd personal i alla led följer svenska kollektivavtal och lagstiftning!

Förbundet argumenterade att man kan inte göra så mycket och att vi kan arbeta på varje avtalsområde. Förbundet gav bifall bara det andra och femte förslag.

Jannis Konstantis, klubbordföranden, argumenterade för bifall för hela motionen! Man ska inte ha slavliknade anställningar genom bemanningsföretag, man ska inte ha outsourcing, istället arbetsgivarna kan anställa själva kompetent personal och arbetsgivaren ska inte använda fredsplikten för att försämra våra kollektivavtal, utan vetorätt från facket.

Flera argumenterade för de flesta förslag i motionen. När förbundet såg att kanske fanns det risk att hela motionen skulle gå igenom, backade dem och accepterade alla att satser i motionen utom den om bemanningsföretag.

Jannis Konstantis yrkandet att bifalla hela motionen gick inte igenom på omröstningen men ändå gick det bra, trots förbundsledningen inställning, för att de flesta att satser röstades igenom. Man fortsätter kampen mot bemanningsföretag ändå!

Kongressen avslutades första dagen kl 21.00 och fortsätter imorgon kl 08.30 och då fortsätter kongressen behandla motionerna och ska välja en ny förbundsstyrelse. En av motionerna som vi från Tunnelbanan kommer att stödja imorgon är att förbundet ska verka för att tandvården ska bli en del av den allmänna sjukförsäkringen.

30 timmarsvecka och stopp för otrygga anställningar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: