KLUBB 111

Den kämpande radikala fackföreningen – En för alla och alla för en!

Uttalande om konflikträtten och hamnarbetarförbundets strejk från SEKO Tunnelbanan

Posted by klubb111 på 15 juni, 2017


Konflikten i Göteborgs hamn mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals har föranlett regeringen att ta initiativ till en utredning vars syfte är att begränsa konflikträtten. Regeringen motiverar utredningen med att ”en utveckling där stridsåtgärder vidtas i andra syften än att genomdriva krav på kollektivavtalsreglering och där arbetsgivare riskerar att drabbas av stridsåtgärder trots att de redan har ett kollektivavtal äventyrar den svenska kollektivavtalsmodellens legitimitet.”

Seko Tunnelbanan ställer vi oss mycket kritiska till regeringens utredningsförslag och anser att detta initiativ är förkastligt.

För den som följt konflikten i Göteborgs hamn det senaste året är det uppenbart att APMT:s nya ledning driver en antifacklig linje, som aktivt syftar till att begränsa de fackliga organisationernas möjlighet att utöva sitt inflytande. Den linjen har i Göteborgs hamn redan lett till att Unionen lagt ner sin fackklubb, till att Ledarnas klubb blivit passiv och till hård kritik från den lokala Transportklubben.

Oavsett vad man anser om Hamnarbetarförbundets metoder i kampen för att få motparten att respektera grundläggande fackliga rättigheter så är det uppenbart att en lagstiftning innebär ett ingrepp i förhandlingarna till fördel för en arbetsgivare som agerar antifackligt. Att tro att detta skulle gynna kollektivavtalsmodellen är att bedra sig.

Kollektivavtalsmodellens legitimitet bygger vidare på respekt för den grundlagsfästa föreningsrätten. I denna ingår att arbetarna har rätt att ansluta sig till den fackförening de anser representerar dem bäst. Att begränsa möjligheten för fackföreningar som inte har kollektivavtal att vidta konfliktåtgärder riskerar att öppna upp för en situation där fackföreningar kan startas upp utan brett stöd från arbetarna, men med brett stöd hos arbetsgivaren. Det tjänar ingen fackförening på.

SEKO Tunnelbanan stödjer Hamnarbetarförbundets och alla fackföreningarnas rätt att utlysa strejk för sina medlemmar.

Annonser

2 svar to “Uttalande om konflikträtten och hamnarbetarförbundets strejk från SEKO Tunnelbanan”

 1. Per Lindberg said

  Informationen om uppgörelsen om lokalvårdens löner är något oklar. Jag utgår att beräkningen av lönepotten har skett på det sätt som anges i den centrala uppgörelsen:

  Utrymmet beräknas på fast kontant månadslön, dock att den lägsta månadslönen som används vid beräkningen åren 2017, 2018 resp. 2019 vara 24 000 kr, 24 528 kr resp. 25 043 kr och eventuella fasta lönetillägg som utbetalas per månad, dagen före revisionstidpunkten eller enligt tidigare praxis.

  Detta innebär att potten för lokalvården ska ha legat betydligt över 2,1% av den faktiska lönesumman. Jag vill gärna få bekräftat att det är det ni kommit överens om.

  Per Lindberg

  • klubb111 said

   Hej!
   Det stämmer. Det var lite högre då beräkningen var som minst 24.000 kronor. Därför använde vi den potten för att ha en låglönesatsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: