Uttalande från Seko Tunnelbanan om de s k lönehöjningar



Stockholm 2023-04-03

IF-Metall och Teknikföretagen är nu överens om ett nytt löneavtal, de s k märket, som sträcker sig i 2 år. Överenskommelsen innebär att det första året, alltså 2023, skall löneökningen bli 4,1 % och för 2024 blir det 3,3%. Många förbund nu presenterar avtalet som att det är de högsta löneökningarna vi fått igenom någonsin! Man försöker presentera en reell lönesänkning som en stor löneökning! Det är falskt!

Detta är ett avtal som sänker köpkraften för 2,2 miljoner lönearbetare i Sverige. Att avtalet är ett lönesänkningsavtal är inget som vare sig IF-Metall eller arbetsköparorganisationen Teknikföretagen gör någon hemlighet av. Man motiverar avtalet med att industriföretagens konkurrenskraft måste försvaras samt att inflationen måste bekämpas, utan att berätta att inflationen skapades av kapitalet själv, då inga lönehöjningar har ägt rum.

Med en inflation på 12 % i dagens läge och prognoserna att situationen ska det bli nästa densamma i flera år till, så inser alla att det inträffade avtal innebär en rejäl sänkningen av den disponibla inkomsten för 2,2 miljoner lönearbetare. Allt detta kan ske genom att de svenska fackliga centralorganisationerna och förbund, ser som sin främsta uppgift att alltid förvara och slå vakt om de stora monopolföretagens aktieutdelningar och inte arbetarnas intressen. Seko Tunnelbanan har i månader protesterat mot detta, för reella lönehöjningar och mot prishöjningar. De största vinnarna på årets avtal är förutom Teknikföretagens medlemsorganisationer de stora livsmedelskedjorna, de stora bankerna i Sverige och andra stora bolag och de stora förlorare är alla vi som producerar allt!

I resten av Europas länder låter arbetare sig inte förslavas under klassamarbetets politik. Vi ser det i Grekland, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Belgien med flera länder där de fackliga organisationerna tar till alla till buds stående stridsmetoder för att förvara medlemmarnas intressen. Inte sällan har resultaten blivit lyckosamma.

Seko Tunnelbanan kommer att fortsätta kampen trots denna oacceptabla överenskommelse i samordning med andra fackföreningar som ser vikten på att försvara arbetarklassen i Sverige. Vi kommer inte att ge upp och fortsätter kampen både på lokal nivå men även på central nivå. Arbetare ska inte ha ansvar för de stora bolagen ska höja deras vinster på vår bekostnad. Arbetarklassen måste förstå att det är inte vi som skapar inflationen, kapitalets hunger på vinst gör det.

Vi ger inte upp! Kampen fortsätter! En för alla och alla för en!

2 reaktioner till “Uttalande från Seko Tunnelbanan om de s k lönehöjningar

  1. Hur ställer sig SEKO då är frågan? Rakryggade och inte skrivit på så finns möjligheten att sätta kraft bakom kraven. framförallt på det lokala planet. Alla vet också att MTR inte släpper till något i det lokala avtalet när väl huvudavtalet är påskrivet samt att vi inom tunnelbanan redan fått reallönesänkningar de senaste åren så det räcker nu.
    Dessutom blir våra förartjänster längre och intensivare för varje år. Aldrig tidigare sett en sådan genomströmning av personal som nu. Dags att sätta ner foten nu annars kan man börja överväga varför man skall vara med i facket.

Lämna en kommentar