Förhandlingarna om det lokala varvet är klara!


Stockholm 2024-06-11

Under maj har Seko Tunnelbanan haft förhandlingar med MTR om lönerna och om andra kollektivavtalsvillkor (det s k lokala varvet).

Våra yrkanden var:

Angående lönerna

Vi har föreslagit att vi skulle satsa mer på slutlönerna så att slutlönen för stationsvärdar ska höjas med 1100 kr, för kundservicevärdar 1200 kr och för tunneltågförare 1300 kr.

Vi föreslog också lönehöjningar när det kommer till i-löner för våra medlemmar.

Våra andra yrkanden var:

Paus för stationsvärdar och kundservicevärdar på minimum 20 minuter som trafik har, minimum 40 min matrast för tunneltågförare även på Grön och Röd linje, mörka skor skall ingå i uniformssortimentet med poäng för all trafikpersonal ett par per år och till slut friskvårdsbidrag i kollektivavtalet med minst 5 000 kr och indexerat.

Svaren från MTR var nästan bara negativa.

De ville inte höja tarifflönerna med mer än 3,1% (dock minst 875 kr) och därför ville MTR bara smeta ut dem på alla lönestegen, trots att de erkände att det finns problem med personalomsättningen för vissa yrkeskategorier. Angående i-lönerna lyckades vi justera upp lönerna för några personer.

För de andra yrkanden som vi hade sade MTR nej, utan några seriösa argument.

Enligt Seko verkar det som att pga att MTR lämnar tunnelbanan nästa år, vill man inte ha extra kostnader och enligt oss, inte satsa på personalen.

Seko kommer nästa år att framföra liknade yrkanden till nästa operatör som tar över tunnelbanan, då vi anser att höjd lön och att förbättra kollektivavtalet i form av pauser, raster osv är av stor vikt för våra medlemmar och alla våra arbetskamrater i tunnelbanan.

De nya tarifflönerna och tillägg som gäller fr o m 1 maj och som presenteras på separata dokument kommer att betalas ut retroaktivt i samband med junilönen.

För de som har i-löner, kan ni kontakta oss på Seko Tunnelbanan.

Med vänliga hälsningar / Förhandlingsdelegation

Lämna en kommentar